Little League

Wat is het NK Little League

Little League Baseball en Softball (officieel Little League International) is een non-profit organisatie in South Williamsport, Pennsylvania, Verenigde Staten, die lokale jeugd honkbal- en softbalcompetities organiseert in de Verenigde Staten en de rest van de wereld. Er zijn verschillende soorten leagues (leeftijden) in honkbal en softbal voor kinderen van 10 tot en met 16 jaar.

In Nederland doen wij het net iets anders dan in Amerika. Wij organiseren naast onze reguliere competitie voor verenigingsteams een regionaal trainingsprogramma waarvoor je je individueel kunt inschrijven.

In Nederland strijden de regio’s om het Nederlands Kampioenschap Little League. Er zijn 10 officiële regio’s (leagues). Het kan voorkomen dat er regio’s worden samengevoegd of opgesplitst. 

Dit kan gebeuren, omdat er bijvoorbeeld te weinig spelers per league zijn.  Wil je weten voor welke regio je uit mag komen kijk dan op deze pagina.

Er zijn 4 leeftijdscategorieën waarvoor je je kunt inschrijven.

 • Little League (Littles) 10 t/m 12 jaar
 • Intermediate League (alleen bij honkbal) 11 t/m 13 jaar
 • Junior League 12 t/m 14 jaar
 • Senior League 13 t/m 16 jaar

Hoe kan ik mij inschrijven als speler?

Deelnemen aan het Little League programma in jouw regio kost €50,- pp. Je krijgt hiervoor minimaal 3 trainingen van top trainers. Soms worden er meer trainingen aangeboden in de regio en dan moet je er ook wat meer voor betalen. Dat kan per regio verschillen. Je betaalt het inschrijfgeld bij de eerste training. test

*Het staat de regio vrij dit bedrag te verhogen indien er meer trainingen aangeboden worden

In welke league mag ik spelen?

Ik ben ingeschreven als speler en dan?

De regio coördinator neemt contact met je op en zal je uitnodigen voor de trainingen. Sommige regio’s zijn al in de winter gestart en andere wachten tot ze weer lekker het veld op kunnen.

Na de 3 trainingen gaan de coaches overleggen wie er mee kan doen met het NK en maken zij de selecties. Want zoals eerder vermeld, zijn er maar beperkt aantal plaatsten in een team.

Elke regio bepaalt dus zelf hoe ze zich voorbereiden en wat de selectie criteria voor de teams zijn.

Welke regio's zijn er?

In Nederland strijden de regio’s om het Nederlands Kampioenschap Little League.

Er zijn 10 officiële regio’s (leagues). Het kan voorkomen dat er regio’s worden samengevoegd of opgesplitst. Dit kan gebeuren, omdat er bijvoorbeeld te weinig spelers per league zijn. Je mag uitkomen voor de regio waar je woont of waar je op school zit.

In elke regio is een regiocoördinator actief. Deze organiseert de trainingen, regelt de coaching, communiceert direct met de Little League organisatie en nog veel meer. 

Voor welke regio mag ik uit komen?

Een team dat deelneemt aan het NK Little League bestaat uit:

TeamAantal spelers Coaches (maximaal)

Manager

Little League10-14 2 1
Intermediates 10-14 2 1
Junior League 10-14 21
Senior League 10-16 2 1
TeamAantal spelers Coaches (maximaal)

Manager

Little League10-14

2

1
Junior League 10-14 21
Senior League 10-16 2 1

Voor wie is Little League nog meer?

Uiteraard voor spelers. Maar je kunt ook op een andere manier 'meedoen' aan het NK.

Vrijwilligers

Van ballen naar de velden brengen tot helpen achter bar. Het NK kan niet zonder vrijwilligers. Dus wil je je inzetten tijdens het NK laat het ons weten.

 

Scheidsrechters

Wedstrijden kunnen niet gespeeld worden zonder scheidsrechters.

Ben je scheidsrechter (bondscheids of clubscheids) meld je dan ook aan!

Regio coördinatoren

In elke regio is een regiocoördinator actief. Deze organiseert de trainingen, regelt de coaching, communiceert direct met de Little League organisatie en nog veel meer. Zij zijn een onmisbare schakel! 

Coaches & teamanagers

De teams hebben uiteraard ook begeleiding nodig. Daarom heeft elk team 1 of 2 coaches en een teammanager. De coaches zorgen voor de technische begeleiding tijdens de wedstrijden en trainingen. Aangezien er een beperkt aantal plaatsen is in de NK teams, maken zij samen een selectie van alle spelers die zich hebben ingeschreven voor het programma.

 

Neem Contact op

Een paar feitjes op een rij.

 • Aantal wedstrijden

  Tijdens het NK worden er een kleine 100 wedstrijden gespeeld.

 • Aantal deelnemers

  Er doen jaarlijks ongeveer 650 spelers mee in ruim 40 teams

 • Coachdagen

  Alle coaches moeten elke 2 jaar een aparte Little League Coachdag volgen.

 • De website

  Tijdens het weekend wordt de website 150.000 keer bekeken.